Zelfsabotage , jezelf iets niet gunnen, jezelf de weg blokkeren …. herken je dat ? Er komen mooie kansen op je pad, of je hebt leuke doelen die je wilt realiseren, maar keer op keer dwarsboom je jezelf en het leven dat je wilt en verlangt. Je bent niet meer tevreden op je werk, je krijgt een mooie aanbieding maar toch kies je ervoor om in je job te blijven. Je wil stoppen met roken maar het stemmetjes van je innerlijke saboteur fluistert: “Ach nog eentje, om het af te leren.” Of je moet dringend een telefoontje doen naar de bank maar plots zijn er zoveel leuke posts op instagram die je aandacht opeisen. We weten allemaal verdomd goed wat ons lijf nodig heeft, wat ons zelfvertrouwen een opkikker geeft en toch komen we steeds op hetzelfde rondpunt terecht en kiezen voor de vertrouwde weg, de weg die ons verder wegbrengt van voluit beleven en leven.
Maar waarom doen we dit? Zelfsabotage is een vluchtroute. We vluchten via deze weg van moeilijke gevoelens zoals onrust, angst voor teleurstelling en afwijzing. Ons onderbewustzijn speelt hierin een grote rol. Veel van ons gedrag wordt gestuurd door onze interne dialoog. Dit zijn ideeën, overtuigingen en gewoonten die in ons onderbewustzijn geprogrammeerd zijn. Die achter de schermen in je oor fluisteren: “Je ben geen succes waard” of “Je bent niet goed genoeg.” We hebben allemaal een interne stem die ons wilt beschermen tegen afwijzing, teleurstelling of angst om in de steek gelaten te worden door anderen. Naast onze interne saboteur, speelt ook onze amygdala ook een rol in onze zelf-sabotage. Onze amygdala bevind zich in ons reptielenbrein. De amygdala reageert snel op angsttriggers en schakelt over op bescherming in vorm van vechten, vluchten of bevriezen. Uit onze comfortzone stappen, dingen doen die nieuw, anders zijn zijn beangstigend hierdoor wordt je alarmsysteem getriggerd. De amygdala zet jou zo weer mooi op je vertrouwde pad waar alles voorspelbaar en veilig voelt maar brengt je verder weg van het leven waarvan je droomt, de doelen die je nastreeft. Soms plunderen we de snoepkast omdat we ons intriest of uitgeput voelen? Of blijven we zetelhangen terwijl we op de loopband moesten staan. We doen allemaal soms ongezonde dingen omdat we afgeleid zijn door de dagelijkse rat-race? Als we gedachteloos een doos pralines achteroverslaan, laten we eigenlijk onszelf in de steek. Als we moe en uitgeput zijn, geven we makkelijkere toe aan onze impulsen en kiezen we sneller de weg naar de onmiddellijke behoeftebevrediging. Onze wilskracht is moe en wordt daardoor onvoorspelbaar, omdat het af te rekenen krijgt met afleiding, emotionele triggers en een lichaam dat moe en ziek kan worden. Het heeft dan niet meer fut om onze amygdala het zwijgen op te leggen en vervolgens kiezen we (onbewust) voor een een snelle hap of een emotionele uitbarsting om ons alarmsysteem weer tot rust te brengen. Het is dus wel begrijpelijk dat we de weg van zelf-sabotage kiezen, het is een heuse klus om onszelf op de weg van zelfbeheersing te sturen en daar te blijven.
Wat kunnen we dan doen onszelf op het goede pad te houden? Door te kiezen voor de trage, gestage route die ons leidt naar blijvende en duurzame verandering. Het heeft een heel leven geduurd om te worden wie we zijn. Het zal dus ook geduld, zelfzorg en veel mildheid vragen van onszelf om nieuw en onbekend terrein te gaan bewandelen. Het is mogelijk met onderstaande richtingaanwijzers:- Stop met denken dat je zwak bent omdat je slechte keuzes maakt, geen controle hebt over jezelf. Je bent een mens! We maken allemaal fouten!- Geef jezelf de ruimte om gewoon je perfect imperfect te zijn.- Probeer je interne alarmsysteem te kalmeren. Experimenteer met ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie.- Beweeg je lichaam, ga de natuur in, zoek een leuke hobby.- Doe aan zelfzorg door een coach of therapeut in te schakelen. Verandering (ook in de goede zin) kan je uit balans brengen. Hulp inschakelen is een vorm van zelfwaardering en respect. Word je bewust van dingen die je terug in balans brengen, die je energie geven. Maak ruimte voor deze momenten in je leven. Wees mild voor jezelf. Je bent wie je bent en doet wat je doet in eerste instantie om jezelf te beschermen, dus heb begrip voor jezelf als je soms toch nog oude wegen bewandelt.Verandering gebeurt met vallen en opstaan… dus als je valt, sta op, stof je kleren af, kin omhoog , recht je rug en ga weer die nieuw weg op JIJ KAN DIT! Veerle Tans
2Jij en 1 andere persoon