Rijksweg 371 | B3630 Maasmechelen | +32(0)89 76 20 52

Blog

Van ANGSTHAAS tot LEFGOZER

Datum

Op het werk kreeg Karel een pluim voor een procesverbetering die hij voorstelde. Het was mijn inzicht dat ik eerder die week bij de lunch voorzichtig aan hem opperde. Maar het is Karel die het durft te vertellen aan onze manager en daarvoor gewaardeerd wordt. Ik durf niet eens kwaad te zijn op Karel omdat hij het eruit flapt, laat staan dat ik het tegen de manager zeg dat het van mij komt. Wat voel ik me dan toch zo zwak, een echte schijtluis…

 “Gisterenavond stelde ik vast dat ik weer de tafel heb afgeruimd, de rest zat al te relaxen in de zetel….en ik offer me weer op, ook al heb ik zo vaak gezegd dat ze het zelf moeten doen. Waarom horen ze me niet? Dat is net zoals op het werk, daar ben ik ook diegene die altijd wat langer blijft en opruimt.”

“We hebben afgelopen week onze nieuwe keuken besteld, eindelijk. Ik zou me blij moeten voelen, ben ik ook wel….maar toch knaagt er iets: ik wilde immers de houten afwerking en mijn partner de witte….het is de witte geworden. Want ik hoorde mezelf zeggen dat het niet zo belangrijk voor me is….maar dat is het eigenlijk wel. Hoe komt dat toch dat ik mijn eigen gedacht niet duidelijk uitspreek en daarna me gepasseerd voel? Op het werk is dat hetzelfde, daar sluit ik me ook altijd aan bij de rest, terwijl ik geregeld echt een ander idee heb….”

Ik ken ze zeker dit soort situaties waarbij ik iets wil, graag zelfs, maar het niet durf of het laat passeren. Laatst zei er iemand: “Ja maar wil je het dan wel echt?” Ja, natuurlijk wil ik het echt, maar zonder al dat gedoe. “Welk gedoe bedoel je Sabine?”…….. Ja, welk gedoe is dat dan? Goede vraag. Maar eerlijk waar, intussen blijf ik lekker doen wat ik doe en verandert er niet veel. Daarbij komt al eens de gedachte bij me op: “Wat ben je toch een bangerik…” maar dat duw ik dan weer weg. Totdat ik weer eens droom over wat er mogelijk wordt als ik wat meer zou durven, meer lef zou hebben…..

Herkenbaar?

Intussen weet ik dat dat ‘gedoe’ gaat over de mogelijke nadelen of onzekerheden die verbonden zijn aan het nieuwe dat ik zo graag wil, maar niet durf. Want ik ben het gewoon te doen of te denken zoals ik het tot nu toe deed. Goed of slecht, het is gewoon en kost dus geen moeite. En zo kennen ze me, zo zijn de anderen me gewoon. Wat zouden ze wel niet denken of van me vinden als ik dat ineens verander?! En dat soort gedachten of vragen geven me onrust, angst, onzekerheid……En dat gedoe houdt me tegen. Het maakt me bang of onzeker waardoor ik kies voor de bekende weg.

Maar tegelijkertijd wil ik verder. Wil ik meer. Kan ik meer. Ik wil met gezonde lef worden wat ik in staat ben te zijn. Met gezonde lef zeggen wat ik echt denk en te zeggen heb. Ik wil me gezonde lef mijn leven vorm geven op een manier die mij gelukkig maakt. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Heb jij dat ook?

Als je ook wat meer wilt durven, kunnen volgende tips je op weg zetten van angsthaas tot lefgozer!

1 Kijk je angst in de ogen

Dat wij mensen soms bang zijn, is maar goed ook. Angst is een raadgever die ons vraagt even te pauzeren. Angst is energie en verdient positieve aandacht. Dus doe je angst recht aan, veroordeel hem niet tot je grootste zwakte, maar evengoed promoveer hem ook niet tot je voornaamste bondgenoot.

Het is de kunst te leren zien dat er verschillende soorten angst zijn. Vraag je bij negatieve gedachten af of ze wel realistisch zijn, is de angst waar? Beschermt de angst je tegen ongelukken? Of beschermt het je tegen het oordeel van anderen? Zorgt je angst ervoor dat je braaf blijft beantwoorden aan wat hoort? Of voorkomt het mislukking? Maar tegelijkertijd ook stilstand? Of…..voorkomt je angst je te slagen?

Kijk je angst in de ogen. Neem af en toe de tijd om (in je eentje) negatieve gedachten van onzekerheid, angst of twijfel te ontrafelen. Wat komen ze zeggen? Waar beschermen ze je echt tegen? Of wat maak je jezelf wijs? Angst is een signaal dat verwijst naar je onderliggende behoeftes. Hoe meer je angst herkent als een behoeftesignaal, hoe groter je mentale bewegingsvrijheid wordt.

2 Dans alsof niemand naar je kijkt

Oefen jezelf erin om je niets aan te trekken van wat anderen ervan gaan zeggen of denken. Meestal vullen we zelf te snel en te negatief in wat de anderen ervan denken/vinden, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet weet of enkel in kan vullen met je eigen gedacht erover. Dit invullen voor anderen kost veel meer energie dan je denkt. Steek die energie in je af te vragen wat je zelf wilt of voelt. Kijk in je eigen hart en sta in je eigen schoenen en ga daarvoor. En weet dat wanneer jij heerlijk staat de dansen (dus je ding doet zonder belemmerd te worden wat anderen ervan vinden) er heel wat mensen zijn die dat ook graag zouden durven of dankzij jou mee komen dansen.

3 Maak een leflijst

Op je leflijst staan dingen die je (stiekem) graag wilt doen of leren, maar die je altijd weer wegduwt omdat ze je bang maken. Vind je het moeilijk om dit lijstje te maken? Soms is datgene waar je jaloers op bent een goede verklikker van hetgeen je naar verlangt. Durf dan ook te kijken naar je jaloerse kantje. Of misschien gaat het bij jou over het hebben van controle? Waar wil jij controle over hebben? Probeer elke maand 1 ding van je lijstje te doen. Maak er een foto of aantekening of whatever van en plak het in je lefboek. Blader daar geregeld door en geniet van je overwinningen.

4 Doe eens iets buiten je gewone boekje

Durven gaat niet alleen maar over straffe of grote dingen doen. Het is ook je ongemak opzoeken en overwinnen. Dingen doen waar je je net niet helemaal goed bij voelt of waar je je te verlegen voor voelt. Zoals een praatje maken met die knappe man of vrouw, eerlijk uitspreken waar je je al een tijdje aan ergert bij je beste vriendin (ook al kan dat ongezellig worden), je partner of 1 van je kinderen, een vergadering leiden, een blog schrijven….

Zeg eens ‘nee’ wanneer het je niet past. Of begin al eens met: ‘ik ga er even over nadenken’. Zeg ‘dank je wel’ als iemand je een compliment geeft, in plaats van haastig te zoeken naar een tegencompliment of het weg te wimpelen. Leer feedback geven: neem je voor elke dag iets kleins te zeggen, in positieve of in opbouwende zin.

5 Durf opnieuw te proberen

Misschien is het de angst om te mislukken, te falen wat je tegenhoudt om nieuwe dingen te doen. Stel je voor dat je dat al dacht toen je leerde kruipen of lopen…..dan was je nooit op je 2 voeten beland! Hou vol, probeer opnieuw, leer uit je vallen en begin opnieuw. Proberen is een kans op ontwikkeling, een kans om verder te geraken. Durven proberen is vooral een kans om ‘gedoe’ kwijt te geraken dat ons klein houdt, dat ons weghoudt van onze dromen, dat ons verlegen maakt en minder kans geeft op te stralen.

Wat zou er gebeuren als jij je angst om te mislukken/falen vanaf nu als maar vaker omschrijft als ‘ik gebruik mijn angstenergie om te proberen’? Wie weet word je wel een heerlijke angsthaas met lef!

Sabine Baptist

Meer
artikelen