Rijksweg 371 | B3630 Maasmechelen | +32(0)89 76 20 52

Blog

Loopbaancoaching: onzin of zinvol?

Datum

Iedere werknemer, iedere zelfstandige stelt zich wel eens vragen of maakt zich bedenkingen over zijn loopbaan …

 • Is dit nu de job van mijn leven?
 • Ik zou graag mijn talenten beter benutten in mijn job. Hoe kan ik dat doen?
 • Kan en wil ik deze job blijven doen tot het einde van mijn loopbaan?
 • Zou ik niet beter mijn eigen zaak beginnen of zou een job in dienstverband mij beter liggen?
 • Als dit zo verder gaat met mijn job, riskeer ik dan binnenkort een burn-out?
 • Ik voel me gestresseerd door mijn werk en futloos. Wat kan ik eraan doen?
 • Ik heb een nieuwe baas gekregen die me helemaal niet ligt. Ik voel me hierdoor gefrustreerd. Hoe pak ik dit aan?
 • Hoe krijg ik meer voldoening en plezier in mijn job?
 • Hoe kan ik een beter evenwicht vinden tussen mijn werk en mijn privéleven?
 • Ik heb het gevoel dat ik in mijn job niet kan tonen waar ik echt goed in ben. Wat doe ik eraan?
 • Welk werk past er echt bij me?
 • Ik doe mijn job al heel lang. Is het tijd voor iets anders of blijf ik beter?
 • Ik heb het gevoel dat ik op een kruispunt zit in mijn loopbaan. Welke richting ga ik best uit?

Jouw loopbaan, jouw job neemt nu eenmaal een groot deel van je leven in beslag. Geen wonder dus dat jij je weleens die vragen stelt, of je minder goed voelt met de uitdaging om – elke dag opnieuw – het beste van jezelf te geven en om die balans in evenwicht te houden.

Wat is loopbaanbegeleiding?

Stel jij jezelf dat soort van vragen ook wel eens? Loopbaanbegeleiding is dan een heel goede optie. Loopbaancoaching is het traject dat je dan kan opstarten om – met ondersteuning van een goed opgeleide en ervaren loopbaancoach – samen antwoorden te formuleren op de sleutelvragen: wie ben ik? – wat kan ik? – wat wil ik?.

De VDAB is de officiële instantie die de regie voert over loopbaanbegeleiding in Vlaanderen. Zij definieren loopbaanbegeleiding als volgt …

Je loopbaanbegeleider ondersteunt je via een aantal gesprekken bij het maken van een loopbaankeuze of -beslissing. Hij doet dit op een professionele manier en op maat. Hij verkent samen met jou waar je mee zit en geeft je oefeningen en opdrachten om thuis te maken. Nadien bespreken jullie de oefeningen en opdrachten. Zo komen jullie geleidelijk aan tot nieuwe ideeën en inzichten. Enkele voorbeelden:

 • Oefeningen die je doen nadenken over je vaardigheden, interesses, wat je wel of niet belangrijk vindt in je werkinhoud en in je werkomgeving, je balans werk-privé, …
 • Jou op pad sturen om bij je omgeving te toetsen of je inzichten wel aansluiten bij hoe je écht bent
 • Oefeningen om de arbeidsmarkt of de opleidingsmarkt beter te leren kennen
 • Je aanmoedigen om contact te zoeken met mensen die de job doen waarin jij geïnteresseerd bent
 • Een dagboek bij houden.

Persoonlijk ontwikkelingsplan & follow-up

Een POP (persoonlijk ontwikkelplan) is een essentieel onderdeel van loopbaancoaching. Daar hou je je inzichten bij en noteer je de verschillende acties die je gaat ondernemen. Eén van die acties kan zijn dat je een opleiding volgt om je positie op de arbeidsmarkt te versterken, of je voornemen om een aantal uitzendkantoren te contacteren voor een kennismaking. Bij Eclips kan je dit ontwikkelplan opstellen in overleg met je coach. Wij reiken je graag een sjabloon aan om dit plan op papier te zetten, zodat je er altijd naar terug kan grijpen.

Je persoonlijk ontwikkelplan bevat dus een stappenplan met een duidelijke timing. Zo krijg je de dingen ook echt gedaan! Dit POP is hoogstpersoonlijk, een instrument van jezelf en voor jezelf. Je kan je POP en je acties in de loop van de tijd aanpassen aan de omstandigheden van dat ogenblik. Weldra reikt Eclips je ook een digitale tool aan om je POP voortdurend up-to-date te houden.

Nazorg

Heb je na je loopbaanbegeleiding nog wat extra hulp nodig om je persoonlijk ontwikkelplan te realiseren? Dan contacteer je jouw coach van Eclips toch gewoon opnieuw voor een kosteloos nazorgmoment. Wij houden graag de vinger aan de pols als het om jouw loopbaan gaat.

Is loopbaancoaching zinvol of is het onzin?

Zonder twijfel kan loopbaanbegeleiding jou helpen om te ontdekken wat je wel gelukkig maakt en (opnieuw) energie geeft. Of net om te ontdekken welke jouw ‘energievreters’ zijn en hoe je daar het best mee omspringt.

Precies omdat je job een wel erg belangrijk deel van je leven uitmaakt, is het belangrijk om op tijd de nodige aandacht te besteden aan je loopbaan en om je bekommernissen te delen met een expert op vlak van loopbaanbegeleiding. Blijf zeker niet bij te pakken zitten als je twijfelt, als je jezelf vragen stelt, als je een helpende hand wil.

Bij Eclips houden we eraan om onze aanpak zoveel mogelijk te baseren op wat de wetenschap ons bij kan brengen, zonder hierin te overdrijven. De modellen die we gebruiken zijn dan ook heel vaak ‘evidence based’ en … wetenschap is echt geen onzin!

Even stilstaan bij jouw loopbaan en je op het gepaste moment laten begeleiden door een coach met kennis van zaken is dus allesbehalve een overbodige luxe. De investering die je daarvoor moet over hebben is bovendien erg bescheiden. Wij sturen je graag een voorstel op jouw maat en tegen haalbare voorwaarden. En als je in aanmerking komt voor de loopbaancheques van de VDAB, dan kost loopbaanbegeleiding jou slechts 10 € per uur dat je begeleid wordt. Dit is niet helemaal juist, klopt wel voor de 1ste cheque

Voor meer info over de loopbaancheque kan je hier terecht:

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

De WAMI-coaches van Eclips (in actie)

Anno 2020 kan je bij Eclips terecht bij maar liefst 15 gespecialiseerde coaches, verspreid over zowat heel Vlaanderen. Ieder van ons heeft een stevige bagage aan technieken voorhanden en zal jouw situatie snel begrijpen en doorgronden. Onze loopbaancoaches hebben immers ook een pak praktijkervaring opgebouwd en andere mensen geholpen om hun loopbaan in de juiste richting te helpen sturen.

De waarden die ieder van de coaches van Eclips omarmt, typeren onze unieke aanpak.

 • je mag rekenen op een Warme aanpak
 • en komt terecht bij een Authentiek iemand die zich zal inleven in jouw situatie
 • wij volgen geen ‘standaardlijstje’ maar leveren voor iedereen Maatwerk
 • en tenslotte kom je terecht bij een Integer iemand, een coach met een hart.

Kortom, bij een WAMI-loopbaancoach va Eclips ben je in goede handen!

Onze WAMI-coaches maken gebruik van tal van methodieken om jouw loopbaantraject succesvol met jou door te namen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het model ontwikkeld door Dr. Marinka Kuijpers en dat simpelweg ‘Loopbaancompetenties’ heet.

Aan de hand van o.m. dit model komen we samen tot de beslissingen die jouw loopbaan de juiste richting insturen.

Meer
artikelen