Rijksweg 371 | B3630 Maasmechelen | +32(0)89 76 20 52

Blog

Bij een tegenslag toch positief blijven…

Datum

Een positieve gedachte maakt ons niet alleen gelukkig, het zorgt ervoor dat we gezond en wel door het leven gaan. Positief denken verloopt nu eenmaal gemakkelijk als het leven je toelacht.

Wanneer we een tegenslag te verduren krijgen is het niet makkelijk om positief te blijven. Het is wetenschappelijk bewezen dat positieve gedachten meer zelfvertrouwen (veerkracht) geeft.

Veerkracht betekent dat je innerlijk sterk bent. Veerkrachtige mensen kunnen flexibel reageren op de eisen in de meest uiteenlopende situaties. Veerkracht is gezond voor je lichaam, je geest en je gezondheid.

Mensen die positief denken kunnen beter hun toekomst sturen en hun dromen verwezenlijken. Mensen die daarentegen negatief zijn blijven op één punt ‘haperen’ waardoor toekomstplannen worden uitgesteld.

Iedereen kan positief leren denken. Het is een ‘knopje’ dat je moet omdraaien, een soort ‘spier’ die je dagelijks moet trainen.

Deze week geven we jou tips die je mentale en fysieke weerbaarheid ten goede komen. Preventief kan je werken aan een gezonde balans in je leven. Wij geven jou ideeën mee die bijdragen tot het onderhouden van je veerkracht.

Je zal kennismaken met enkele technieken voor het beter beheersen van je emoties. Je zal zien dat je zelfs kunt leren optimistisch en oplossingsgericht te leren denken.

We gaan vandaag werken rond accepteren.

ACCEPTEER

De wereld zoals ze op dit moment voor jou is, is de enige mogelijke wereld. Een eerste stap naar meer veerkracht kan je verkrijgen in het aanvaarden wat zich aandient, goed of slecht. Zo niet riskeer je veel energie te verliezen. Moeilijkheden niet onder ogen durven/willen zien is vechten tegen een draaikolk en dan ben jij jezelf aan het uitputten. Daarom is het beter om je te laten meedrijven door wat er zich aandient.

Aanvaard wat zich aandient

Elke dag biedt zo zijn grote en kleine problemen. Je gaat er omheen of je bedenkt nieuwe oplossingen. Soms zijn tegenslagen zo groot dat je niet meer weet hoe je ermee moet omgaan. Veerkrachtig reageren betekent dat je de situatie aanvaard zoals ze is. Het betekent niet dat je akkoord moet gaan met wat er gebeurt maar het is wel een eerste stap in de richting naar het herwinnen van de controle over je leven. Het geeft je mogelijkheid om je energie niet meer in wegvluchten te steken maar wel in zoeken naar oplossingen.

TIPS:

  1. Zet een stap terug: Sta stil bij wat er gebeurt en accepteer de dingen zoals ze zijn, goed of slecht.

En stel je volgende vragen:

  • Hoe is het vandaag met mij?
  • Wat gaat er door mijn hoofd?
  • Wat wordt er van mij verwacht?
  • Welke taken moet ik doen?
  • Wat zegt mijn lichaam?
  • Wat is er vandaag belangrijk voor mij?

2. Waar ben je tevreden over?

  • Wat mag blijven in mijn leven?
  • Waar ben ik tevreden over?

3. Wat zijn de dingen waar ik minder tevreden over ben?

Bekijk ze als uitdagingen voor verandering. Vb. Als je een slechte conditie hebt, moet je er aan werken. (sporten, dieet volgen, …)

4. Aanvaard je reactie op wat zich allemaal aandient

Sommige dingen stemmen je blij, andere droevig. Het is OK om die gevoelens te hebben. Het zijn normale reacties. Je hoeft je daarom niet schuldig te voelen of verwijten te maken. Laat emoties gewoon toe.

Hopelijk krijg je zin om met deze tips aan de slag te gaan. Ik wens je alvast veel succes!

Als er vragen zijn, kan je steeds terecht bij WAMI-coaches van eclips consult!

Els Tiri

Meer
artikelen